Raamatukogu pärlid


Lauatäis rariteete lugemissaalis

Kõige suurem





Meie raamatukogu üheks suuremaks raamatuks on "TERRA MARIANA 1186-1888". Raamatu selja kõrgus on 39 cm. TERRA MARIANA taustaloo kohta saab lähemalt lugeda "Sirbi" artiklist. Olime nende 28 raamatukogu seas, kellele see imekaunis album Rahvusraamatukogu poolt 2015. a. kingiti.


Kõige väiksemad

Pöidlaraamat



4x8 cm. Johannes Pääsukese "Retk läbi Setumaa 1913" Raamatu lugemisel kasuta oma pöialt ja pildid hakkavad elama!





"KAKS MUINASJUTTU", mille selja kõrgus on kõigest 4 cm ja Jüri Kivimäe "HANSA", seljakõrgusega 10 cm.


    Kõige vanem ajakiri








Kõige vanemad ajakirjad meie raamatukogu riiulil on DER BAZAR, 1898. aasta numbrid. Tegemist on 19. sajandi naiste ja moeajakirjaga.



Kõige vanem aastaraamat






Kõige vanem aastaraamat on 1873. aastast pärit Eesti Kirjameeste Seltsi väljaanne, mille sisuga saab tutvuda Internet Archive veebiarhiivis . Allpool katke artiklist "Wana-sõna"






Üks vanimaid rahvaluulekogumikke



Kirjastuses "Kluge und Ström" 1850. a. välja antud Heinrich Neus'i koostatud eesti rahvalaulude kogu, tekst nii saksa kui keesti keeles.

Eestimaa Rüütelkonna templiga raamat



1878. aastal ilmunud raamat Liivi- ja Kuramaa aladel toimunud arheoloogilistest väljakaevamistest. Põnevaks teeb eksemplari raamatus olev tempel, mis näitab, et see on kunagi kuulunud Eestimaa Rüütelkonnale. Väljaanne on loetav ka digiteerituna

Kõige põnevam käsikiri 







Raamatukogust võib leida Tuimõisas elanud Alma Tamme kaustiku aastast 1906, kus on kirja pandud vanad laulusalmid ja toiduretseptid. Saame teada, kuidas teha magus hapusid kapsaid, põrsa liha sülti ja palju muud. Vihik sattus meie kätte koos Carmen Mikiveri poolt annetatud raamatutega.


Haruldane näidendi käsikiri



Saaremaa mehe Voldemar Lemberi (1906-1941) seiklusnali "Kratt". Voldemar Lemberi näidendeid on väga vähe säilinud, meie raamatukogus olevat näidendit "Kratt" ei leidu isegi suurtes raamatukogudes.

Üks vanemaid noodiväljaandeid






"Labajala valsid viiulile", kogunud Tõnis Allikas,välja antud 1904. aastal Viljandis ja trükitud Jurjevis. Noot on olnud ka Hermann'i trükikoja suur-raamatukaupluse laenuraamatukogus, mis palub siis oma "auulisi lugejaid raamatuid puhtalt ja rikkumata hoida"


Vana käsiraamat




Käsiraamatutest valisime välja 1906. aastal ilmunud "Piirituse tööstuse käsiraamat piirituse ajamise ja puhastamise üle, hulga mõlema tööstuse kohta käidawa proowi- ja analysidega / Kokku seadnud ja korjanud W. Karp.


Vana ja ladinakeelne




1943. aastal trükitud ladinakeelne "MISSALE ROMANUM", mille eksemplar on kunagi kuulunud Püha Johannese orbudekodule.


Raamatu palve aastast 1924




Raamatu palve on kleebitud Victor Hugo 1924. aastal ilmunud näidendi "HERNANI" kaanele.

"Ugala" teatri tekstiraamatud



Raamatukogus leiduvad mõned vanad tekstiraamatud, mis on kunagi "Ugala" teatri näitlejatel lavastusproovide ajal käes olnud.

Kui üliõpilased uurimistöid käsitsi kirjutasid



Kommentaarid

Populaarsed postitused