2023 on liikumisaasta

HAKKAME LIIKUMA

 

2023. aasta on pühendatud liikumisele. Liikumisaasta ametlik koduleht tutvustab kõigile jõukohaseid ja kättesaadavaid võimalusi hea enesetunde ja tervise nimel liikumiseks.

Meie raamatukogu blogis toome teieni mõned tsitaadid, raamatu- ja filmisoovitused tervislikest eluviisidest ja liikumisest nii ajaloos kui tänapäevast.

🏃"Istuda nii vähe kui võimalik; mitte usaldada ühtki mõtet, mis pole sündinud vabas õhus ja vaba liikumise viljana-mida ka musklid poleks pühitsenud. Kõik eelarvamused tulevad sisikonnast. Toasistumine - nagu ma juba kord olen öelnud -, see on see päris patt püha vaimu vastu."
(F.Nietzche"Ecce homo", Vagabund 1996, lk.35)
Soovitame lugeda ka raamatut "KÕNDIMISE FILOSOOFIA"

MIKS VAJAB INIMENE LIIKUMIST?

"Tegevusetus ja vähene kehaline aktiivsus põhjustavad terviseprobleeme. On tõestatud, et liikumine vähendab ohtu haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse, kõrgvererõhktõppe. II tüüpi diabeeti ja jämesoolevähki."

"Miks on mul vaja liikuda? Sellele küsimusele saad vastata ainult sina ise. Üksnes teiste inimeste arvamus ei ole eriti mõjuv argument."

(Lars Thool. Treening tervele kehale. Tallinn, 2006. Lk. 5)



TERVES KEHAS TERVE VAIM

Eesti filmiarhiivist Arkaader leiab valiku tervisega seotud palasid aastatest 1948-1966.
Samast leiab ka valiku lühifilme eestlaste puhke- ja liikumisharrastustest rubriigis PUHKEHETKEL 
Soovitame vaadata ka lühifilmi Koolivaheaeg Nelijärvel (1954)


KÕNDIMINE

Juba 1922. aastal ilmunud raamatus "KÕND" on kõndimist nimetatud kõige loomulikumaks liikumise abinõuks.
Raamatut saad lugeda DSpace'st.
 


JOOKSMINE

*Soovitame lugeda ajakirja JOOKSJA, mis on ka meie raamatukogus olemas.

*Ajakiri "LIIKUMINE JA SPORT", 2010(3)
Silja Siller. VENITUSHARJUTUSED JA NENDE TOIME INIMESE ORGANISMILE.

"Inimese keha on loodud aktiivselt liikuma ning taluma erinevaid kehalisi pingutusi. Me kogeme pidevalt, et inimesed liiguvad tänapäeval igapäevaselt kahjuks suhteliselt piiratult—peamised transpordivahendid on auto ja lift ning töö on enamustel istuva loomuga. See tähendab, et tavapäraseid erinevaid liigutusi, mis nii pingutavad kui ka venitavad lihaseid, kasutatakse minimaalselt. Seetõttu ongi sageli lihased muutunud vähem liikuvateks ning liigesed jäikadeks." (Siller, 2010)

*Raamat Jooks / Ernst Limberg, 1922




👀Soovitame veel:

Kehakultuur - haiguste vaenlane Täistekst Digaris


 

Riku Aalto. Liigutaja käsiraamat. Laenuta raamatukogust

 

Toitumine ja liikumine Täistekst Digaris

  

Tervis ja ohutus tudengi uuriva pilgu läbi : artikleid Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži tervisejuhi ja liiklusohutuse eriala diplomitöödest. Täistekst Digaris




Tervislik liikumine Laenuta raamatukogust

 

"Me võime liikuda erinevatel põhjustel ja eri moodi. Osa inimesi harrastab liikumist selleks, et parandada oma sportlikke tulemusi, osa tervise pärast. Mõnele annab liikumine võimaluse teha midagi kasulikku, näiteks käia jalgsi poes või tööl, koristada õues lund. Lõppude lõpuks võivad inimesed liikuda ka ainult selleks, et saada head enesetunnet, uusi elamusi ja põnevust." (Tervislik liikumine. Tallinn, 2007, lk. 3)


Kuidas korraldada tervislikke ja keskkonnasäästlikke kohtumisi? Praktiline juhend. Täistekst veebis

 


ÜLIÕPILASTE UURIMUSI 

Tervisekäitumise muutmise mustrid 2014. aasta uurimuse Mina. Maailm. Meedia põhjal : magistritöö / Liisa Haabpiht

"Tänapäeval toituvad inimesed üha ebatervislikumalt, tarbitakse aina suuremates kogustes alkoholi ning tubakatooteid. Samal ajal on ka inimeste liikumisharjumus vähenenud. Inimesed on teadlikud, et tervislike eluviiside järgimine on kasulik, kuid sellest hoolimata käituvad paljud inimesed aina ebatervislikumalt." (Haabpiht, 2014)


Tervisliku eluviisi tähendused ja selle järgimist suunavad mõjutegurid ülekaaluliste inimeste näitel : bakalaureusetöö / Sille Sepp

"Ülekaalulisus on muutunud oluliseks probleemiks nii mikro- kui makrotasandil. See on inimese tervise säilitamise seisukohalt vaadatuna tõsiseks ohuteguriks, kuna on leitud, et rasvumisel on tihe seos erinevate krooniliste tervisehädadega, nagu II tüüpi diabeet, kõrge vererõhk, ajurabandus, artriit ja teatud liiki vähkkasvajad (Smith 2009; The Challenge of obe… 2007: 16). Lisaks eristab Bray (2004) liigsest rasvamassist tingitud häired, nagu uneapnoe ja osteoartriit. Samuti võib sellesse jaotusesse lisada ülekaalulisusele omistatud stigma tagajärjel tekkinud psühholoogilised häired, näiteks depressioon, mis võib omakorda võimendada juba nimetatud meditsiinilisi häireid." (Sepp, 2013)


Koeraga matkamine loodusmaastikel – tegevused ja mõjud : magistritöö / Katre Rohumägi

Jalgsi matkajate motivatsiooni ja rahulolu uuring Eesti matkaradadel : magistritöö / Lili Veesaar

"Liikumine on inimese igapäevane tegevus. Kogu maailmas pööratakse üha enam tähelepanu aktiivsele liikumisele ja inimese teadlikumale käitumisele looduses. Jalgsi matkamine on kõige lihtsam ja kättesaadavam matkaliik, see on vähese planeerimise ja ettevalmistusega tegevus. Seda saavad teha kõik ning see sobib igasse aastaaega." (Veesaar, 2021)






Kommentaarid

Populaarsed postitused